![]() |
Szukam domu dla tollera - Wersja do druku +- Nova Scotia Duck Tolling Retriever Forum (https://www.novascotia.pl/forum) +-- Dział: Psy w potrzebie (/forumdisplay.php?fid=21) +--- Dział: Psiaki w potrzebie (/forumdisplay.php?fid=22) +---- Dział: Mają dom (/forumdisplay.php?fid=59) +---- Wątek: Szukam domu dla tollera (/showthread.php?tid=867) Strony: 1 2 |
Szukam domu dla tollera - szymon - 03-08-2009 11:05 Sytuacja bardzo nieprzyjemna. Muszę znaleźć dom dla tollera, którego mam od wiosny. Krótko po zakupie psa okazało się że jedno z dzieci zaczęło przejawiać objawy alergii. Próbowaliśmy z tym jakoś walczyć, przeczekać, ostatecznie psa wzięła moja mama, która jednak mieszka w bloku i choć bardzo go kocha, z racji swojego wieku nie jest w stanie zapewnić mu tego co pies potrzebuje: ruchu, zabaw, ćwiczeń. Ja staram się dojeżdżać i zabierać go tak często jak jest to możliwe, ale ostatnio zdałem sobie sprawę, że takie rozwiązanie męczy i psa i nas wszystkich. Pies nie może mieszkać trochę czasu w jednym miejscu, trochę czasu w innym. Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o kontakt na priv-a, wyślę mu wówczas zdjęcia. Nie daje zdjęć na forum, na razie nie daję też ogłoszenia w allegro czy gdzieś indziej, gdyż nie chodzi o to żeby sie ktoś zlitował, ale żeby wziął go ktoś z przekonaniem i z chęcią dania mu tego co taki pies musi mieć. Nie piszę jaki pies ma charakter, gdyż każdy kto na tym forum jest wie, jakie cechy ma ta rasa. Toller - samiec, urodzony 06 listopada 2008r. z hodowli Niewierskie Łąki. Mieszkam w okolicach Poznania. RE: Szukam domu dla tollera - Toller - 03-08-2009 11:10 szymon napisał(a):Sytuacja bardzo nieprzyjemna. Muszę znaleźć dom dla tollera, którego mam od wiosny. Krótko po zakupie psa okazało się że jedno z dzieci zaczęło przejawiać objawy alergii. Próbowaliśmy z tym jakoś walczyć, przeczekać, ostatecznie psa wzięła moja mama, która jednak mieszka w bloku i choć bardzo go kocha, z racji swojego wieku nie jest w stanie zapewnić mu tego co pies potrzebuje: ruchu, zabaw, ćwiczeń. Ja staram się dojeżdżać i zabierać go tak często jak jest to możliwe, ale ostatnio zdałem sobie sprawę, że takie rozwiązanie męczy i psa i nas wszystkich. Pies nie może mieszkać trochę czasu w jednym miejscu, trochę czasu w innym. Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o kontakt na priv-a, wyślę mu wówczas zdjęcia. Nie daje zdjęć na forum, na razie nie daję też ogłoszenia w allegro czy gdzieś indziej, gdyż nie chodzi o to żeby sie ktoś zlitował, ale żeby wziął go ktoś z przekonaniem i z chęcią dania mu tego co taki pies musi mieć. W porządku - ogólnie charakter wiadomy, ale rasa to nie monolit, i każdy pies jest indywidualnym przypadkiem, a w przypadku szukania nowego domu to bardzo istotne. Napisz jaki Twój psiak jest w stosunku do dzieci, do ludzi, do innych psów, czy jest wykastrowany, czy nie jest agresywny, czy nie jest strachliwy, co już umie, czy jest zdrowy- to są z reguły podstawowe informacje jakie się podaje przy adopcji. RE: Szukam domu dla tollera - szymon - 03-08-2009 11:42 Masz rację. Do dzieci bardzo przyjazny. Robią z nim wszystko a on wygląda na zadowolonego. :) Do osób dorosłych jest nieco bardziej ostrożny, lecz także przyjazny. Wobec innych psów przejawia w moim odczuciu przesadne zainteresowanie. Gdy byłem z nim na co dzień i zapewniałem mu dużo zabawy było lepiej, aktualnie pobyt u mojej mamy sprawił że znowu trzeba z nim nad tym popracować. Nie zauważyłem w nim jakichkolwiek objawów agresji. Byłem z nim także na strzelnicy sportowej, na huk reaguje spokojnie, choć oczywiście też wymaga ewentualnego dalszego oswajania. Jeździ autem bez oporów i spokojnie, choć bardzo nie lubi do niego wsiadać (nie wiem dlaczego tak akurat jest). W zakresie posłuszeństwa nie był w żadnej szkole, ćwiczyłem z nim sam. Siad, leżeć, noga, zostań, do mnie. Gdy mieszkał z nami było lepiej, aktualnie po pobycie u mamy jest gorzej. Nie żeby zapomniał, lecz za bardzo jest naładowany energią i rozbiegany. Po jakimś czasie "wraca" do posłuszeństwa. Kocha wodę, aportuje. Nie jest jednak psem o "długodystansowej" kondycji. Woli aport z wody niż "z lądu". Gdy był młodszy podgryzał różne przedmioty, aktualnie wszystko się uspokoiło, nie niszczy nic w domu. Jest zdrowy, ma wszystkie potrzebne szczepienia. Pies nie jest wykastrowany. RE: Szukam domu dla tollera - szymon - 13-08-2009 18:19 Problem nadal aktualny. RE: Szukam domu dla tollera - Justyna - 18-08-2009 12:36 Jestem zainteresowana.Prosiłabym o jedno zdjęcie.I jak by miała się odbywać dostawa?e-mail:justyna100_1991@o2.pl ![]() RE: Szukam domu dla tollera - szymon - 24-08-2009 13:21 Sprawa nieaktualna. Piesek pojechał do Warszawy. Mam nadzieję że mu będzie dobrze. Smutno bez niego ![]() RE: Szukam domu dla tollera - Toller - 24-08-2009 13:59 szymon napisał(a):Sprawa nieaktualna. Piesek pojechał do Warszawy. Mam nadzieję że mu będzie dobrze. Smutno bez niego super! A to jakiś nasz znajomy forumowicz, jeśli wolno zapytać, czy ktoś inny? RE: Szukam domu dla tollera - szymon - 25-08-2009 19:32 Toller napisał(a):szymon napisał(a):Sprawa nieaktualna. Piesek pojechał do Warszawy. Mam nadzieję że mu będzie dobrze. Smutno bez niego Tego nie wiem czy się udzielał na forum. Może się pojawi... Sam jestem ciekawy jak mu będzie z moim (dawnym już niestety) psem i psu z nim. :) RE: Szukam domu dla tollera - Romgiel - 15-12-2011 11:50 Nie miałem wcześniej możliwości napisać, więc może podsumuje co się działo dotychczas z Newtonem ![]() Newton ma się bardzo dobrze rośnie duży i jest pełny życia. Na pewno wymaga bardzo dużo uwagi i czasu, który najchętniej spędzałby tylko z innymi psami. Co do jego samopoczucia to chyba jest bardzo dobre i wbrew temu co mówią, że Tollery to psy wielu Panów to Newton jest ze mną bardzo mocno związany. RE: Szukam domu dla tollera - Toller - 15-12-2011 12:28 Super że znalazł dobry dom u Ciebie! Jak chcesz, to możesz założyć mu temat gdzie podzielisz się fotkami o tutaj: http://www.novascotia.pl/forum/forumdisplay.php?fid=97 |